Az Élet Értelme, És Napjaink Emberi Válságának Megoldása

Dr. Michael Laitman Blogja

Dr. Michael Laitman Blogja

Miért kell újraindítani a gazdaságot?

2020. június 11. - ZsolHerm

laitman5.jpgValóban nagyon sok ország, beleértve azokat is ahol még mindig vannak új koronavírus esetek, elkezdték megnyitni gazdaságukat és a piacaikat.

Miért kell a gazdaságot újraépíteni főleg, hogy ha figyelembe vesszük, hogy még mindig nem találtunk gyógymódot a vírusra, még mindig nincsen védőoltás ellene?

A probléma az, hogy nagyon sok embernek drágán kell fizetnie azért, hogy életüket a minimális szükségletek szintjén élhessék, hogy ételt rakjanak az asztalra, hogy legyen tető a fejük felett. Az, hogy ezeket, a szükségleteket miként tudják biztosítani maguk számára a gazdaság mozgásától függ. 

Tegyük fel másképp a kérdést: mit tehetnénk akkor, ha nem indítanánk újra meg a gazdaságot?

Ekkor felfedeznénk egy sokkal nagyobb problémát, azt, hogy nem érzünk, nem gondolkodunk és nem is cselekszünk úgy mint egy egységes társadalom. Egészen addig, amíg megosztott a társadalmunk, egymással szemben állunk, addig mindig kiszolgáltatottak maradunk. Különféle emberek és embercsoportok érdekeinek engedelmeskedünk, akik a hatalommal és a hatalmas gazdagsággal játszanak, akiknek nem fontosak a társadalmi érdekek. 

Akkor hogyan hozhatnánk döntést arra, hogy mi a legjobb a társdalom számára? 

Mindezt azzal kell kezdeni, hogy felismerjük milyen szorosan függünk egymástól. Hogy egy ember s gondolatai, és viselkedése hatással van az egész társadalomra, és befolyással van a világ minden részére. Mi egy olyan világban élünk, ahol az úgynevezett „pillangó effektus ” aktívan működik.

Amikor felismerjük az egymástól való függőségünket, akkor képesek leszünk megérteni, hogy sokkal nagyobb kölcsönös felelősséget kell vállalnunk egymásért, még akkor is, hogyha csak a saját érdekeinket vesszük figyelembe. Ha megértjük, hogy egymástól függünk, akkor azt is megértjük, hogy a boldogságunk, az egészségünk és a biztonságunk tulajdonképpen az egész társadalom boldogságához, egészségéhez és biztonságához kapcsolódik, és azon múlik. 

Minél jobban felismerjük az egymástól való függőségünket és növeljük a kölcsönös felelősségünket a társadalom iránt, azaz hogy mindenkit figyelembe veszünk a társadalomban, annál inkább felfedezzük, hogy a jelenlegi kapitalizmus és az önző versengés nem válhat többé egy pozitív hajtóerővé egy ilyen összefüggő, integrált társadalomban. 

A koronavírus egy nagyon kemény leckét adott nekünk a globális egymástól való függőségről. Megmutatta,  hogy mindannyian milyen óriási mértékben függünk egymástól a világ minden részén. Mennyire fontos volt, hogy mindenki betartsa az utasításokat, annak érdekében, hogy megállítsuk a vírus terjedését. Láthattuk, hogy egy vírus, mely látszólag egy piacról indult Kínából, gyakorlatilag  hetek, hónapok alatt egy világméretű hatalmas járvánnyá nőtte ki magát. 

A koronavírus világosan megmutatta, hogy az egymástól való függőségünk, milyen hatással van az egészségünkre és a gazdaságunkra. A továbbiakban bölcs dolog lenne megvizsgálnunk több szempontból is az egymástól való függőségünket. Minél mélyebbre megyünk, annál jobban feltárul, hogy gyakorlatilag mindenben egymástól függünk, az egész életünk minden egyes mozzanata egy másik emberen múlik a világban. Hogyha ezt felismerjük, akkor elérjük azt, hogy ne tegyünk másokkal olyat, amit magunk is gyűlölünk. Figyelmesek és felelősségteljesek leszünk egymással, és elkezdjük keresni azt, hogy hogyan járulhatunk hozzá a társadalomhoz egy pozitív módon, a legjobb képességeinknek megfelelően.

A végén felfedezünk majd egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és harmonikusabb életet, ahol el fogjuk érni azt, hogy minden egyes ember a társadalomba megkapja a megfelelő gondoskodást és támogatást. Egészen addig, amíg ezt el nem érjük, egyre súlyosabb kihívásokat és válságokat megtapasztalni az egészség, a gazdaság és az emberi viszonyok tekintetében. Ha ezt elérjük, végre képesek leszünk a jelenlegi gondjainkat megoldani és a jövőbeni problémákat megakadályozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://laitman.blog.hu/api/trackback/id/tr2015804550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pizo 2020.06.12. 07:27:06

"A végén felfedezünk majd egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és harmonikusabb életet, ahol el fogjuk érni azt, hogy minden egyes ember a társadalomba megkapja a megfelelő gondoskodást és támogatást. Egészen addig, amíg ezt el nem érjük, egyre súlyosabb kihívásokat és válságokat megtapasztalni az egészség, a gazdaság és az emberi viszonyok tekintetében. Ha ezt elérjük, végre képesek leszünk a jelenlegi gondjainkat megoldani és a jövőbeni problémákat megakadályozni."

Soha nem fog megvalósulni, mivel ehhez az emberi természetet kellene alapjaiban megváltoztatni. Azokat az ösztönöket, melyek az evolúció során, az túlélés érdekében alakultak ki. Azokat, amelyek miatt még az is több pénzt és hatalmat akar, akinek már rengeteg van.

Zoli

ZsolHerm 2020.06.12. 07:51:38

@pizo: Köszönöm a hozzászólást! És teljesen egyetértek azzal hogy amennyiben megmaradunk eredendő alaptermészetünkkel, vakon követve az ösztönosen önző, másokat kizsákmányoló programot magunkban, nincs miben reménykednünk.
Viszont - a Természet rendszerében egeydülálló módon - van lehetőségünk prugramunkat "újitani", kiegésziteni a megfelelő, különleges, erre a célra kifejlesztett oktatási programon keresztül.
Ráadásul ez nem valami politikai dogma, vallás, erőszak módján változtatna minket, hanem egy önkéntes "önjavitás" segitségével, ami aztán tartós is maradna.
Erre mindannyiunknak meg van most a lehetősége, főleg hogy generációnkban már egyre többen látják az alap problámát ahogy Ön/Te is.

Exploiter 2020.06.12. 08:12:52

Igen és szivárványok is lesznek meg egyszarvúk és mindenki boldog lesz és lesz torta és a nagyi énekel majd mint régen és...

pizo 2020.06.12. 08:33:17

@ZsolHerm: Lenne ehetőségünk változtatni, de erre csak a társadalom kisebb része (kb. 10-20 %-a) képes és hajlandó. Ők/mi azok, akik felemeljük a hangunkat a nagymértékű egyenlőtlenségek, a túlfogyasztás és környezetrombolás ellen. Akik viszont valós hatalommal/lehetőséggel rendelkeznek ahhoz, hogy változásokat érjenek el - na pont ők azok, akiknek ez nem érdekük és küzdenek a változások ellen. Én pesszimista vagyok a pozitív változások kérdésében, az emberiség el fog menni a falig és azon túl is.

Zoli

pizo 2020.06.12. 08:52:29

@pizo: A váltözásokról még: arról nem is beszélve, hogy vannak olyan embernek látszó lények, akikkel nem lehet mit kezdeni, Mark Twain szavaival élve: akiket csak puskagolyóval lehet megjavítani, más módot sem isten, sem ember nem tudna.

Zoli

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.06.12. 08:53:15

@ZsolHerm:
A marxisták sok évtizedet áldoztak arra, hogy megpróbálják létrehozni az euszociális embert (mert még Marx is felismerte, hogy az ő utópiájához új típusú emberre van szükség), sikertelenül. Nagyon sok országban próbálták és mindenhol negatív eredménnyel.

"Akkor hogyan hozhatnánk döntést arra, hogy mi a legjobb a társdalom számára? "
Ennél a kérdésnél sokkal izgalmasabb, hogy ki döntse el, hogy "mi a legjobb a társdalom számára? "
Azt ne válaszold, hogy a társadalom, mert a társadalom nem létezik. Az csak egy absztrakció. Az emberek viszont tényleg léteznek, tehát kik legyenek azok az emberek, akik a társadalom nevében beszélnek? Még egy tökéletes demokráciában is a szavazóknak nevezett emberhalmaz hozza.

ZsolHerm 2020.06.12. 09:00:15

@pizo: A pesszimizmus jogos. És az is igaz hogy azok akik most fent vannak nem akarnak majd változtatni. De nem lesz választásuk.
Itt most nem emberi döntésekről van szó, a Természet törvényei kényszerítenek minket változtatásra. Vagy betartjuk ezeket a törvényeket vagy elpusztítjuk magunkat. Akik még most is másokat akarnak kizsákmányolni olyanokmint akik a Titanic fedélzetén zenéltek, táncoltak miközben az süllyedt. Azok pedig akik megtanulják és betartják a törvényeket túlélnek, és építenek egy új társadalmat.

midnightcoder2 2020.06.12. 09:30:18

@pizo: És általában ez 15% azok közül kerül ki, akiket eddig is a társadalom (vagy csak a szüleik) tartottak el. Viszonylag kevés az a lilaködös emberke aki a versenyszférában dolgozik.

midnightcoder2 2020.06.12. 09:32:01

@ZsolHerm: Lószart építenek. Ha ez a dolog amiben ma élünk valami miatt bedőlne, akkor a Föld eltartóképessége pár év alatt visszaesne úgy pár millióra a jelenlegi 9 milliárd helyett. És ezt nem a lilaködös bölcsészek élnék túl, hanem azok akik jól forgatják a Kalasnyikovot.

nemecsekerno_007 2020.06.12. 09:34:58

Alapítsatok egyházat. Az ilyen típusú naív ideológia pont arra való.

ZsolHerm 2020.06.12. 09:37:18

@midnightcoder2: Melyik 15 százalék?@Lord_Valdez: Ez igy van, csak azt is láthatjuk gogy a szavazóknak nevezett emberhalmaz jelenleg az egész világban "el van kábitva", manipulálva van minden lehetséges eszközzel, igy a demokrácia nem igazán működik.
Ezért először is egy olyan oktatás szükséges mely segiti az embereket hogy képesek legyenek megint tisztán gondolkozni, megértsék milyen ösztönök, vágyak hajtják őket, milyen természetese rendszerben élnek, milyen természeti (nem művi, emberi) törvényeknek kell megfelelniük.
Akkor megint képessé válnak majd helyesen kiválasztani maguk közül a vezetőket például.

ZsolHerm 2020.06.12. 09:39:15

@nemecsekerno_007: Miért naivak a Természet törvényei?

ZsolHerm 2020.06.12. 09:49:26

@midnightcoder2: 1. Itt senki nem beszél bölcsészekről. A Természet vastörvémyeiről van szó melyek minket is köteleznek mint a Természet rendszerének integrált részeit.
2. A "Kalasnyikov forgatóknak már eddig is meg volt a lehetőségük "rendezni" a dolgokat, legutóbb 7o- 8o éve meg is próbálták és most készülnek a következó hasonló rendezésre, csak a kalasnyikov mellet nukleáris fegyverekkel is. Szerintem nem érdemes megvárni amig meg is nyomják a gombot ami közelebb lehet mint gondoljuk.
Azért lenne szükség a cikkben emlitett "kritikus tömegre" mely képes lenne egy másik lehetőséget nyújtani, előkésziteni.

nemecsekerno_007 2020.06.12. 10:12:37

@ZsolHerm: Nem a természet törvényei naívak hanem ti. A természet törvényei szerint a Földközi tengeren csónakázó feketék 80-90%-a vízbe fulladna vagy meg se születik. Mert ugye a nagy természetvédelembe ez is beletartozik, már ha eddig nem sikerült nekik helyben segíteni úgy, hogy fenn tudják magukat tartani és ne induljanak el.

midnightcoder2 2020.06.12. 10:33:22

@ZsolHerm: A természet vastörvényei mellett megvannak a gazdaságnak a vastörvényei is. A jelenlegi rendszer annyira nem megy szemben a természet törvényeivel, mindössze pár olyan dolog van, amin változtatni kell, illetve egy olyan amit azonnal meg kellene lépnie az emberiségnek, de ez utóbbi ellen pont a lilaködösök tiltakoznának a leghangosabban. Ha viszont a lilaködösök hazavágják ezt a mostani rendszert és összeomlik, akkor drasztikus válság jön - értsd tömegeknek nem lesz mit enni. És akkor az is Kalasnyikovot ragad akinek ez ma eszébe sem jutna.

ZsolHerm 2020.06.12. 10:35:22

@nemecsekerno_007: Bocsánat itt valami tévedés lehet. Én nem beszéltem Természet védőkről, én azokról beszélek akik a Természet valódi törvényeit szeretnék megtanitani az embereknek nem a mű törvényeket amiket ma követünk és közben pusztitunk mindent.
És én azokról sem beszélek akik hisznek abban hogy az ember eredendően jó.
Én azokról beszélek akik tudják hogy az ember önzőnek, másokat kizsákmányolónak született (mindannyian), és ezért kell egy különleges oktatás (ami eddig még nem volt alkalmazva), mely meg tudja tanitani hogy az önzőség, taszités felett (mely nem múlik el) hogyan tudunk mégis úgy együtt működni hogy mindannyian túléljünk.
Ennyi.
Én nem akarok senkit semmiről meggyőzni.
A lényeg az hogy létezik egy gyakorlati módszer, melyről Dr. Laitman beszél ezekben a cikkekben, és bárki kipróbálhatja azt mindenfajta meggyőzés, erőszak, elkötelezettség nélkül.
És ha elég ember (az emlitett 15-2o százalék) belekezd, akkor lehetséges a változás, el tudnánk kerülni a következő válságot akár világháborút.

ZsolHerm 2020.06.12. 10:40:36

@midnightcoder2: Ezzel is egyetértek. A baj az hogy a gazdaság vastörényei jelenleg nem követik a Természet vastörvényeit, mi azt hisszük azt csinálhatunk amit csak akarunk, és ezért vagyunk válságban.
Nem tudom pontosan kik a "lilaködösök", de ezt a "Mátrixot" ahol mindenkit és mindent kizsákmányolunk együtt épitettük.
Az Emberiség a Természeten belül létezik, ha a Természet "azt mondja" hogy a szükségteleteken és rendelkezésre álló forrásokon belül kell létezni, akkor mi akarhatunk amit csak akarunk, de újra és újy válságba jutunk amig valóban csak a Kalasnyikov meg a tömegpusztitó fegyverek maradnak.

pizo 2020.06.12. 11:00:29

@midnightcoder2: Nem feltétlenül azok közül.

Zoli

2020.06.12. 11:29:10

@ZsolHerm: @pizo: A hatalommal rendelkezők és a változásra, önkorlátozásra képtelenek halmaza, bár nagy átfedésben van, nem teljesen egyenlő, és, ami jó hír, egyes hatalommal rendelkező aktorok is a változás felé terelik a társadalmat (ld. környezetvédelmi jogszabályok). Nem mondom, hogy amit eddig elértünk az elég lenne, mert nyilvánvalóan nem az, de ezek hiányában már régen rossz lenne. A személyes önkorlátozással, pontosabban: annak tömegéssé válásával kapcsolatban én nagyok szkeptikus vagyok, inkább az érdekeken keresztüli magatartásformálást látom most célravezetőbbnek. És itt reflektálnék arra, hogy "...annál inkább felfedezzük, hogy a jelenlegi kapitalizmus és az önző versengés nem válhat többé egy pozitív hajtóerővé egy ilyen összefüggő, integrált társadalomban." Véleményem szerint a verseny (ami önző, ez van) bármilyen korlátozása, beleértva a mostani túl puha trösztellenes szabályozást és gyakorlatot egyrészt a hatalom káros koncentrálódásához (ld. államkapitalizmus, szocializmus, oligarchia), másrészt az ökológiai önkorlátozás hiányát kompenzálni hivatott, jogalkotással megvalósuló magatartásbefolyásolás ellehetetlenüléséhez vezet.

2020.06.12. 11:31:00

@ZsolHerm: nem biztos, hogy azok élnek túl, akik betartják a szabályokat. Akik pedig túlélnek, a túléléssel pont a saját stratégiájukat fogják igazolva látni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.06.12. 11:59:41

@ZsolHerm:
A természeti törvények azt mondják, hogy halmozz fel minél több erőforrást személyes használatra, hagyj hátra minél több utódot és csak azzal foglalkozz, aki a hasznodra lehet. Ez van belénk kódolva, mert a természet egyetlen törvényt ismer: győzzön a jobbik.
Azt értem, hogy neked nem tetszik, de attól még a természet ilyen.

Nagyon szép dolog, hogy csinálsz néhány ilyen "hippi" kommunát, de ezekből soha nem lesz áttörés, mert erős szelekciós nyomás dolgozik ellenük. Ha valami csoda folytán fel is tudod tornászni a létszámukat 15%-ra, akkor meg fog rekedni ott. Mint ahogy az amishok, vagy krisnások se tudnak kitörni a marginalitásból.

@pityókabort Vráncsábó ócsón:
Nem is csoda, hiszen a "Természet vastörvényei" szerint a túlélőknek van igazuk.

Szalay Miklós 2020.06.12. 13:05:55

Amit a gazdasági válságokról tudni kell:

egyvilag.hu/temakep/099.shtml

midnightcoder2 2020.06.12. 14:11:32

@ZsolHerm: "A baj az hogy a gazdaság vastörényei jelenleg nem követik a Természet vastörvényeit, mi azt hisszük azt csinálhatunk amit csak akarunk, és ezért vagyunk válságban."

Igazából a fő gond nem a gazdasággal van, hanem a politikával. A gazdaság mindig is azt csinálta és csinálja ami gazdasági szempontból a legoptimálisabb. A politika az, aminek néha olyan szabályokat kell hoznia, amik sértik a gazdaság rövid távú érdekeit a hosszabb távú nagyobb jó kedvéért. Viszont a politikában a dolgok hajlamosak öncélúvá válni, és ez történt a környezetvédelemmel is. Lásd Pl. atomellenes hiszti, illetve az autózás ellen vívott szent keresztes háború. És míg az utóbbival csak az erőforrásaikat pazarolták, az előbbivel konkrétan elég sokat tettek is a bolygó tönkretételéért.

Sem az "Emberiség" sem a "Természet" mint olyan nem létezik. Vannak emberek, embercsoportok, ezek összetartoznak, illetve különféle ideológiák mentén el lehet velük hitetni hogy összetartoznak, illetve azt is hogy nem. De ezek mögött az ideológiák mögött általában az önérdek húzódik meg. A Szentföldet sem elsősorban azért hódították meg mert el akarták űzni a muzulmánokat Krisztus sírjától, hanem mert sokan szerettek volna meggazdagodni. A Nagy Októberi mögött is leginkább egy rakás ember személyes becsvágya lapult, és ez vezetett végül 10-20 Holocaustnyi ember halálához.

És léteznek különféle fizikai, kémiai, ökológiai folyamatok amiket a széplelkek szeretnek nagybetűs "Természet"-nek hívni, leginkább csak azért, mert általában fogalmuk sincs ezekről a folyamatokról, ezért aztán hajlamosak idealizálni, netán isteníteni őket.

Wildhunt 2020.06.12. 15:16:08

@pizo: előre a lenini úton, ahol mindenki egyenlő, minden gyermek jóllakik és mosolyogva táncol egész nap a réten. Még kevesen vagyunk elvtársak, de tisztaszemű, jövőbetekintő ifjúságunk ledobja a begyöpösödött boomerek világának láncait!
Amúgy: egyszer már próbáltuk az elképzeléseiteket, a mai napig nem sikerült helyrehozni az okozott pusztítást.

Nylul 2020.06.12. 19:03:50

@pityókabort Vráncsábó ócsón: @midnightcoder2 @Lord_Valdez: Hűűűha.. Gyerekek, kurvára nincs időm részletesen utánajárni, hogy ki az a mester, akinek a itt a 'tanait' hallhatjuk, de erősen 'szektikus' szagot érzek..
Nagybetűs 'Természet', 'Emberiség' - mindezt következetesen.. Nem mondom, hülyeség az egész, ahogy van, de itt a kommunikáció szerintem közelebb áll a 'hallowed are the ori' stílushoz, mint a valósághoz.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.06.12. 19:09:29

@Nylul:
Jól látod. Ő egy izraeli rabbi, aki egy vallási mozgalmat vezet és, amennyire utána olvastam, erősen megosztja az embereket és sokan szektának tartják. Amennyire én látom, ez inkább ezotéria, mint tudomány.

pizo 2020.06.12. 20:55:55

@Wildhunt: Na mellélőttél, sem kommunista, sem szocialista nem vagyok. Csak tudod megint kezd olyan lenni a helyzet, mint az 1930-as években,. hogy még a képzett, gondolkodó emberek sem boldogulnak. És az akkor eredményt ismerjük.

Zoli

2020.06.14. 13:29:57

@Nylul: jelentem, én az ördög ügyvédje vagyok :)
süti beállítások módosítása